Inpingement, karpaltunnelsyndrom mm

Ibland blir man kanske förvånad över att saker kan ha orsaker som man inte tänkt på, eller att lösningen är en annan än den man trott. Vi ska kolla lite på vad som händer i kroppen och varför det är viktigt att ha ett bra lymfflöde i dessa fall också.
Så låt oss prata inpingement, karpaltunnelsyndrom och andra besvär som kan uppstå pga svullnad.

Om man söker på inpingement på 1177.se står det såhär:
"Inpingementsyndrom är ett besvär som kan ge symtom i axeln. Det gör ont att lyfta armen och det kan vara svårt att använda armen som vanligt.
Axeln är en speciell led som kan böjas i alla riktningar. Ingen annan led i kroppen kan röras lika mycket. För att överarmen ska sitta fast ordentligt finns det senor och ledband som håller axeln på plats. Det finns ett ganska trångt ställe uppe på axeln där senorna passerar.
Vid inpingement blir det för trångt och senorna får svårt att röra sig. Senorna kommer i kläm vid vissa rörelser. Det gör att kraften blir sämre. Du får svårt att lyfta armen högt, framför allt när du sträcker ut armen. Det kan också göra ont när du rör armen...."

Vi som jobbar med kroppsterapi i olika slag träffar ofta på dessa besvär och inte allt för sällan har kunden haft ont länge. Det som händer är att något utlöser en irritation i senan, det kan vara en rörelse som skavt eller att man överansträngt sig. I det redan trånga utrymmet i leden blir det då ännu trängre när senan svullar något pga irritationen och vips så är den onda cirekln igång! Det är irriterat och blir trångt ,och det blir irriterat för att det är trångt. Då måste man minska svullnaden och se till att det blir mer utrymme i leden. Detta gör man med lymfmassage som minskar svullnaden och övningar som öppnar upp leden.

Karpaltunnelsyndrom uttrycker sig genom pirrande och stickande känsla i händerna, eller att man helt tappar känseln. Man kan ha svårt med finmotoriken i fingrarna och man får svårt att greppa saker och tappar styrka i handen. Många gravida får problem med detta och då är läkarens svar att antingen sätta på en skena på handen för att stötta upp, eller att helt enkelt operera och öppna den trånga passagen i karpaltunneln (som sitter på insidan av handleden). Många blir tyvärr inte av med sina besvär då detta egentligen inte var orsaken. Ofta beror dock även detta besvär på svullnad!  Anledningen till att så många gravida kvinnor får dessa besvär är helt enkelt den ökade kroppsvolymen och mängden blod som ska runt i kroppen. Att göra ett nytt liv är en enorm ansträngning och många som är gravida svullnar upp (särskilt i fötter, vader osv men även i resten av kroppen). Har man besvär med övervikt är det också vanligt att man får problem med domningar/stickningar eller symptom som liknar karpaltunnelsyndrom, men innan man går till kirurgen och skär ska man prova att på ett lindrigare sätt bli av med det; minska svullnaden!
 

Ni har kanske sett denna obduktionsbild innan i något av mina tidigare inlägg, men jag tycker den talar för sig själv nästan. 
Höger i bild ser vi en arm som har ett lymfödem och vänser i bild är samma persons arm utan ödem. Det gula är fettet och det röda innanför är muskler. Fettet i "ödemarmen" är tjockt och stumt och man kan till och med se på huden att den har en annan karaktär än den friska armen. Musklerna är mindre i "ödemarmen" och det är inte så svårt att tänka sig att både blodådror och nerver har haft svårt att göra sitt jobb i denna arm.  Här är det viktigt att jobba bort problemet med svullnaden och se till att flödet ökar för lymfsystemet,  att blodtillförseln kan bli bra till musklerna och att nervernas signaler kan nå fram till handen. 
Som vi vet är lymfvätskan klar och rinnande men får den stanna kvar i kroppen länge så blir den med tiden till fettfeller.  Dessa fettceller vill, precis som vanliga fettceller, överleva och då blir också ödemet svårare att få bukt med. Det är därför viktigt att ta tag i sin svullnad i tid. 

Samma sak gäller vid tex knä- eller fotledsskador. Om det är en svullnad som ställer till det vill man få bort den så leden kan jobba lättare och läka snabbare. Svullnaden gör att det känns "uppblåst" eller stramt/tjockt runt leden och det blir svårare att röra sig. Får man då bort detta så ökar möjligheten till en bättre rehabilitering och en snabbare återhämtning. 


Att ta hand om svullnaden och se till att den minskar är en viktig del i all rehabilitering. Se till att ditt lymfsystem fungerar och att den svullnad som uppstår runt en skada minskar så kommer skadan att läka snabbare men även smärtan under tiden att vara mindre. 

Har du frågor eller funderingar? 
Tveka inte att höra av dig.